Vesting met stadspoorten

Dat Sluis een vestingstadje is, blijkt vooral door de aanwezigheid van de vestingwallen en de oude stadspoorten.

De stadswallen rondom Sluis hebben een cultuurhistorische waarde en is een mooi stuk natuur voor wandelaars en fietsers.

Reeds in de 14e eeuw werden versterkingen aangelegd om de toen belangrijke handelsstad te beschermen. De Spanjaarden heroverden de stad in 1587 maar in 1604 werd de stad ingenomen door de troepen van Prins Maurits. Uit deze tijd stamt het grootste deel van de stadswallen.

Het is prachtig wandelen over de stadswallen met zijn grachten en poorten.

Stadspoorten

De bekendste stadspoort is de Westpoort, beter bekend als de Steenen Beer, deze werd in 1437 verwoest door de Bruggelingen vandaar deze ook wel eens Brugse Poort genoemd wordt.  Vanaf 1444-1450 is begonnen met de wederopbouw van de huidige poort.

De Waterpoort (1424) hier kwam sinds het ontstaan van Sluis tot 1572 kwam het water binnen.  
De Zuidpoort tegenover de molen is de oude toegangspoort van Sluis naar Aardenburg. Rechts aan de ingang van de poort staat nog een poortwachtershuisje, dit is tot 1928 bewoond geweest.

De Oostpoort die bij het voetbalveld staat is de laatst gerestaureerde stadspoort van Sluis. In juli 2014 is deze officieel heropend. Dit was ooit de mooiste stadspoort van Sluis, wat er nu van over is is nog maar een deel van wat het ooit geweest is.

Foto: J. Datthijn